07/03/2023

Dekan Veleučilišta Baltazar dr. sc. Ivan Ružić u sklopu Erasmus+ programa posjetio České Budějovice

Dekan Veleučilišta Baltazar dr. sc. Ivan Ružić, imao je čast prvi posjetiti našeg novog inozemnog partnera, Institute of Technology and Business u Českim Budejovicama VŠTE České Budějovice u sklopu Erasmus + Baltazar Zaprešić programa krajem veljače ove godine.

Svrha posjeta bila je upoznati kapacitete, sadržaj i način rada našeg partnera u projektu mobilnosti te kako pojačati aktivnosti kojima se želi doprinijeti boljoj pripremi i provedbi projektnih aktivnosti, ali i kako pripremiti studente za sudjelovanje na mobilnosti.

Na sastanku na kojem su osim dekana Ružića, prisustvovali dekan Fakulteta za korporativne strategije dr. Michal Ruschak te dekanica Fakulteta za izvrsnost i vrednovanje dr. Veronika Šanderova, razgovaralo se o uspostavljanju buduće suradnje dviju institucija te osim međusobno dogovorenih BIP programa, dogovoreno je sudjelovanje domaćina na konferenciji ReECON koja će se i ove godine održati u rujnu u našem dislociranom centru u Biograd na Moru te objavljivanje zajedničkih publikacija znanstvenih i stručnih radova.

České Budějovice nalaze se na samoj rijeci Vltavi na jugu Češke i broje oko 100 000 stanovnika. Najznačajnija gospodarska grana je proizvodnja piva (svjetski poznato pivo Budweiser), a postoji i prehrambena i tobacco industrija, kao i industrija namještaja. Budějovice još uvijek imaju dobro očuvanu srednjovjekovnu gradsku jezgru, sa centralnim trgom oko kojeg se nižu zgrade sa arkadama, a na sredini leži barokna Samsonova fontana prema čemu je grad i dobio nadimak „Mali Beč“.