12/05/2023

Pomoćnik dekana Veleučilišta Baltazar mr.sc. Kristijan Čović u posjetu Fakultetu masovnih medija i komunikacija u Slovačkoj Trnavi

Pomoćnik dekana Veleučilišta Baltazar mr.sc. Kristijan Čović, posjetio je početkom svibnja našeg inozemnog partnera, Fakultet masovnih medija i komunikacija koji pripada Sveučilištu Sv. Ćirila i Metoda u Trnavi, u Slovačkoj Republici. Posjet je ostvaren u sklopu Erasmus+ programa za mobilnost i suradnju. Cilj posjeta bio je bolje upoznavanje kapaciteta i načina rada našeg partnera u projektima mobilnosti, kao i jačanje suradnje između dviju institucija. Tijekom višednevnog posjeta pomoćnik dekana sudjelovao je i na obilježavanju Dana Fakulteta, koji se održao 3. svibnja 2023., što je bila prilika za bolje upoznavanje s profesorima i vodstvom Fakulteta. Pomoćnik dekana sastao se pritom s Erasmus koordinatorom dr.sc. Jánom Višňovským te prodekanicom dr.sc. Dášom Franić, gdje se razgovaralo o jačanju buduće suradnje, ključnim izazovima u visokoobrazovnim procesima u Slovačkoj i Hrvatskoj, te poticanju studenata na apliciranje za mobilnost u sklopu Erasmus+ programa.

Trnava je grad na zapadu Slovačke, zemljopisno je lociran u Podunavskoj nizini na rijeci Trnávka, 50 kilometara sjeveroistočno od Bratislave. Grad je sjedište pokrajine Trnave te broji oko 65.000 stanovnika. Zbog svoje bogate katoličke baštine naziva ga se “slovačkim Rimom”. U gospodarskom smislu, grad je primarno industrijski orijentiran. Najznačajnije grane su strojogradnja i kovinska industrija, koje su uglavnom povezane sa iznimno razvijenom automobilskom industrijom. Ona u Slovačkoj čini oko 45 posto industrijske proizvodnje. Tako VW grupacija, KIA, PSA Peugeot Citroen i Jaguar neke od svojih najprodavanijijh modela proizvode upravo u Slovačkoj, zemlji s najvećim brojem proizvedenih automobila po stanovniku.