04/10/2022

mr. sc. Dubravka Maras u gradu čarobnog pečata koji od davnina spaja Europu i Aziju, jednom rječju – ISTANBUL

Iskustvo sa Eramus razmjene šalje nam i nastavnica mr.sc. Dubravka Maras, MBA, čije iskustvo prenosimo u cijelosti.

“Boravila sam na Erasmus+ razmjeni u Istanbulu u Turskoj na Sveučilištu Arel. Sveučilište Istanbul Arel privatno je neprofitno sveučilište gdje se nastava uglavnom izvodi na engleskom jeziku, a postoje preddiplomski, magistarski i doktorski programi iz različitih područja između kojih su komunikacije, ekonomija i administrativna zanimanja. Arel svoje aktivnosti obavlja na tri lokacije u Istanbulu i najveće je privatno sveučilište u Turskoj.

Dragi domaćini u Međunarodnom odjelu koji je vrlo uspješan i u privlačenju studenata iz cijelog svijeta, su me izvrsno primili, pokazali Campus i svoju svakodnevicu.

Dobrodošlicu mi je pripremio i moj student Furkan Uzun, koji je bio na razmjeni na Baltazaru, a podučavala sam ga tehnikama vanjskotgovinskog poslovanja. Furkan je iznimno zavolio Hrvatsku i često posjećuje našu zemlju.

Istanbul je metropola s preko 21 milijun stanovnika i doista predstavlja izniman spoj Europe i Azije,tradicionalnog i modernog. Grad je siguran, topao, prepun doživljaja i predivnih vizura i raznolikih mjesta za posjetiti i upoznati se s kulturom, običajima, ekonomijom i turskom urbanom svakodnevicom. Istanbul je grad koji uvijek iznova oduševljava i ako ste ljubitelji Orhana Pamuka i njegovih djela onda će vam se činiti kao da ste u njegovim romanima neki od likova koji provode svoje vrijeme na ulicama i trgovima Istanbula. A ako ste ljubitelj savršene prometne logistike onda je Istanbulski gradski prijevoz primjer za pamćenje…tramvaji, autobusi, brodovi, ljudi, karte…

Do ponovnog susreta s Turkye..

Güle güle!

Allahaısmarladık!”