24/05/2023

Sloboda izražavanja u javnom prostoru – gostujuće predavanje Nataše Belamarić, mag.iur.

Voditelj stručnog diplomskog studija Menadžment javnog sektora dr. sc. Ninoslav Gregurić-Bajza, organizirao je 23.05.2023. g. studentima 1. godine ovoga studija gostujuće predavanje na temu: Sloboda izražavanja u javnom prostoru.

Predavanje je održala gđa. Nataša Belamarić, mag.iur., viša ustavnosudska savjetnica – mentorica u Ustavnom sudu Republike Hrvatske, koja je više godina radila i kao sudska savjetnica Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Na ovom iznimno dobro posjećenom i zanimljivom predavanju, gđa. Belamarić je, kroz brojne primjere iz prakse Ustavnog suda RH i Europskog suda za zaštitu ljudskih prava, studente upoznala s pravom na slobodu izražavanja mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez miješanja javne vlasti. Ukazala je i na ograničenja u slobodi izražavanja te na zlouporabu ove slobode i na govor mržnje. Naglasila je negativne i pozitivne obveze države u zaštiti slobode izražavnja kao jednog od temeljnih ljudskih prava. Posebice se osvrnula i na obveze i odgovornost internetskih portala u zaštiti prava drugih na internetu, a na pred kraj predavanja objasnila je i zaštitu tzv. zviždača i drugih pijavitelja nepravilnosti u ponašanju javnih dužnosnika i službenika.

Studenti su svojim pitanjima i komentarima interaktivno sudjelovali u predavanju, te na kraju burnim pljeskom pozdravili cijenjenu gošću.