22/12/2022

Dr. sc. Dafne Vidanec: „Moje ERASMUS iskustvo u gradu koji miriše na naranče“

ERASMUS razmjena profesora u Valenciji – Španjolska, 6. – 12. 04. 2014.: Visoka škola za ekonomiju i poslovanje, Katoličko sveučilište Sv. Vincent mučenik rezultirala je iznimnim, odgojno-obrazovnim i socio-kulturnim iskustvom, stečenim u okviru sedmodnevnog boravka u sklopu kojega sam održala pet punih sati nastave iz kolegija Etike poslovanja, koji je sastavni dio kurikuluma 3. godine dodiplomskog studija ekonomije i poslovanja. U tu svrhu izabrala sam aktualne teme iz poslovnoga svijeta, a od globalnoga značenja: globalna ekonomska kriza iz 2008. godine; vrijednost ljudskoga rada u perspektivi Johna Maynarda Keynes i relevantnost i primjenjljivost aretaičke etike u suvremenoj poslovnoj praksi i ekonomskoj znanosti.

Katoličko sveučilište sveti Vincent mučenik u Valenciji obuhvaća tri kampusa smještena u staroj gradskoj jezgri, koji su među sobom jedan od drugoga udaljeni svega nekoliko stotina metara. Sjedište Visoke škole za ekonomiju i poslovanje je u Calle de Corona 34 u prelijepoj zgradi klasičnih arhitekturalnih formi, u čijim se prostorima nekada nalazio centar za zbrinjavanje majki i djece. U okviru Sveučilišta postoji i Institut za ekonomiju i poslovanje koji se nalazi u susjednoj ulici Gulliem de Castro.

Kako se u vrijeme mojega boravka u Valenciji bližio kraj semestra, studentima 3. godine Visoke škole za ekonomiju i poslovanje predavanja iz Etike bila su posljednja, stoga je na njima prisustvovala i manja grupa studenata, pa je i sama nastava zadobila na interaktivnosti. Nastava je tekla na slijedeći način: prvoga dana predavanja, u ponedjeljak 7. travnja studente se putem PP prezentacije naslovljene The Republic of Croatia upoznalo s povijesnim, kulturnim, prirodnim i ekonomskim osobitostima naše zemlje, s naglaskom na povijesni značaj hrvatske kulturne i prirodne baštine. Zatim se u drugome dijelu predavanja istoga dana osvrnulo na osobitosti nastave naše Visoke škole, govoreći tako o osnutku Škole, podrijetlu njezina imena te o angažmanu naših studenata u različitim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima.

Drugi dan nastave, 8. travnja bio je orijentiran na stručni – poslovno-etički dio, tako da sam u okviru nastave studentima ukratko prezentirala dokumentarni film o propasti investicijske banke The Lehman Brothers. Studenti su, mogu kazati, doista bili oduševljeni interdisciplinarnim pristupom u izvođenju nastave etike, što su potvrdili aktivnim sudjelovanjem u kasnijoj raspravi, dodajući da oni većinom proučavaju povijesni razvoj etičkih teorija te smisao i značenje etičkih pojmova kao što su ljubav, transcendencija, sloboda, bez aplikabilnosti na suvremeni poslovni svijet.

S onu stranu struke, moje iskustvo je više nego prelijepo, jer sam tijekom boravka pri Sveučilištu i u Valenciji surađivala s divnim ljudima: profesoricom Rosom Curras – Erasmus koordinatoricom Sveučilišta, kolegama i kolegicama Visoke škole za ekonomiju i poslovnje, dekanom Škole, dr. Huanom Sapenom koji me je uveo u povijesni svijet same institucije, a koji je, usput ću spomenuti, makroekonomist, te drugim djelatnicima: prodekanom za nastavu i glavnom tajnicom Škole. Na kraju, jedna zanimljivost: profesorica koja inače drži nastavu etike n- Maria Jose, a čiji sam gost-predavač bila, u to je vrijeme postala majkom prelijepe djevojčice, tako da sam bila i službena zamjena za njezina posljednja predavanja u proljetnom semestru, koja, usporedbe radi napominjem, obuhvaćaju vrijeme od ukupno 14 tjedana nastave – dakle, 1 tjedan manje u odnosu na hrvatsku visokoškolsku obrazovnu praksu.

Last, but not least, grad Valencija je poznat po narančama – specifična sorta naranče Valencija, od koje se većinom proizvodi sok, vrlo osobita mirisa, jedina sorta koja naraste u ljeti. A, Katoličko sveučilište nosi ime prema sv. Vincentu, mučeniku iz Saragosse, koji je patron Valencije i Lisabona.