20/09/2022

dr. sc. Sanela Ravlić na Erasmus+ Teaching and Training razmjeni u Španjolskoj i Gruziji

Španjolska

U svibnju 2022. godine sudjelovala sam na Erasmus+ Teaching and Training u Barceloni u instituciji “University School Mediterrani” (University of Girona).

Svrha je bila upoznavanje s obrazovnim procesima te unaprjeđenjima nastavnih procesa koji su se u instituciji dogodili od njihovog osnutka pa sve do danas.

Imala sam priliku saznati više o svim izazovima na njihovom putu uspjeha i načinima rješavanja istih uz primjenu novih i zanimljivih rješenja kao i diverzifikaciji programa koji su im pomogli opstati na vrlo zahtjevnom tržištu današnjice. Jedan primjer jest i pronalaženje tržišnih niša, poput otvaranja prema tržištu Kine, u smislu obrazovanja u području samog jezika i turizma, koje jednoj destinaciji poput Španjolske i same Barcelone omogućava dodatni rast i razvoj u budućnosti obzirom na snažno povećanje broja turista iz te destinacije.

Kako navode iz partnerske institucije, velike promjene događaju se i u području mobilnosti studenata, jer gotovo svaki student barem jednom sudjeluje na razmjeni studenata u inozemstvu i već na samom upisu zainteresiranost za mogući odlazak je gotovo i razlog odabira institucije za samo školovanje. Povećanje svijesti o prednostima koje donosi mobilnost uvelike je potaknuta i iskustvima prijašnjih generacija studenata koji su sudjelovali na razmjenama, a kojima je sama mobilnost omogućila mnoge kontakte diljem svijeta koji su u narednim godinama povećali i njihove mogućnosti za zapošljavanje i pronalazak novih poslova i klijenata.

Gruzija

Tijekom srpnja 2022. godine imala sam priliku posjetiti Ilia State University u Tbilisiju (Gruzija) gdje sam također sudjelovala na Erasmus+ Teaching and training. 

Ustanova svake godine prima gotovo 5000 brucoša, a prema riječima dekana profesora Dmitrija Japaridze s kojim sam održala radni sastanak, nastoje zadovoljiti potrebe svakog studenta i pomoći im da ostvare svoj puno potencijal pružajući im sveobuhvatno iskustvo koje uključuje kako znanje i vještine tako i samopouzdanje za postizanje budućih ciljeva u karijeri. 

Sveučilište je osnovano 2006. godine kao rezultat spajanja šest različitih akademskih institucija s dugom i raznolikom poviješću, a trenutno su i jedna od vodećih istraživačkih i obrazovnih institucija u Gruziji. Uz približno 50 prvostupničkih, 40 magistarskih i doktorskih programa imaju i preko 30 istraživačkih instituta i centara.

Osim sveučilišta i sama Gruzija ostavlja bez daha. Zemlja je to puna kontrasta pod visokim vrhovima Kavkaza, na raskrižju Istoka i Zapada. Mjesto gdje se drevna umjetnička baština, znamenitosti, povijesni spomenici i UNESCO-va baština susreću s modernim stilom života. Ovo je dom najranijih ostataka modernog čovjeka pronađenih izvan Afrike, starih gotovo 2 milijuna godina. Ono što se nikako ne smije zaboraviti jest kako je to jedna od najstarijih regija svijeta za proizvodnju vina s najstarijom neprekinutom tradicijom proizvodnje vina koje zaista svojim okusom neće ostaviti ravnodušnim niti ona najistančanija nepca.

Tbilisi, u kojem je i sjedište Ilia State University, je glavni grad Gruzije koji se smatra velikom metropolom Kavkaza. To je grad drevne povijesti, osnovan u 5. stoljeću, fascinantan spoj europskih i azijskih kultura te multietnički, multikulturalni i multireligijski grad. Službeni jezik u Gruziji je gruzijski (kartuli), čiji govorni oblik ima mnogo dijalekata. Gruzijska su pisma dobila nacionalni status kulturne baštine Gruzije 2015. i upisana su na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2016. U svijetu postoji samo 14 neovisnih pisama, a gruzijski je jedan od njih.