16/03/2022

Moj prvi Erasmus

Asistent Bruno Raguž s Katedre za sociologiju i srodne discipline sudjelovao je na Erasmus mobility trainingu u slovačkoj Trnavi od 28. veljače do 4. ožujka 2022. godine.

Kao student nisam iskoristio priliku odlaska na Erasmus programe, usprkos tome ili baš zato vrlo brzo nakon dolaska na Veleučilište odlučio sam se iskoristiti priliku i otići na program Erasmus mobility traning, u Slovačku, točnije u Trnavu, slovački najstariji sveučilišni grad.

Trnava je inače grad od 70 000 stanovnika te je od poznatije Bratislave udaljena tek 40-tak minuta vožnje. Sam grad, razvija se od sredine srednjega vijeka, a do današnjih dana razvio je prilično impresivnu gradsku jezgru, koja na malom prostoru okuplja velik broj reprezentativnih sakralnih objekata. Uz kulturnu ponudu, koja je uistinu bogata, Trnava sve više razvija i onu turističku, tako grad obiluje manjim hotelima, pansionima i restoranima, a dojam grada i kao turističke destinacije pojačava i novootvoreni Aquapark, u samoj blizini Sveučilišta.

Posjet Sveučilištu Sv. Ćirila i Metoda, odnosno Fakultetu za masovne medije i komunikaciju, bio je iznimno sadržajan i ugodan, a posebno se isticala gostoljubivost domaćina, kolege dr.sc. Jána Višňovskýog tamošnjeg Erasmus koordinatora te prodekanice za kvalitetu dr.sc. Daše Franić, koja igrom sudbine od prije nekoliko godina ima jake osobne veze upravo s Hrvatskom!

Uz Jana i Dašu, moj generalni dojam Slovačke i Slovaka bio fantastičan, tijekom svoga boravka susretao sam se samo s prijateljskim licima i gestama koji su boravak u Trnavi učinili iznimno ugodnim iskustvom.

Takav pozitivan dojam o gradu, ljudima i kulturi, pratila su i vrlo korisna iskustva sa Sveučilišta. Tako sam dobio dobar uvid kako nastavi pristupaju slovačke kolege, kako stvaraju svoje razvojne planove, ali i dobio generalno dobar uvid u sustav obrazovanja u Slovačkoj. Još jedan benefit ovakvog tipa susreta stvaranje je nove mreže kontakta, za koju se, zbog ovako pozitivnih iskustava nadam da će se i dodatno razviti. Zanimljivo je spomenuti da sam u Trnavi upoznao i jednu kolegicu iz Hrvatske, za koju sam prije čuo, ali nam se putevi nisu susreli, tako smo zahvaljujući Erasmusu kolegica dr.sc. Gordana Lesinger iz Osijeka i ja stvorili nove kontakte i poznanstva koja će nam svakako koristi u našem budućem radu.

I što reći na kraju, osim da je put u Slovačku u ovim turbulentnim vremenima služio kao odmak od svih izazova i problema s kojima se susrećemo te da bih uz generalnu preporuku svima da iskoriste mogućnost Erasmusa, apostrofirao da iskoriste Erasmus na Sveučilištu Sv. Ćirila i metoda u Trnavi!