29/09/2016

Posjet gradu Miguela de Cervantesa, Valladolidu

Profesorica i voditeljica smjera Menadžment u kulturi, mr. sc. Ines Jemrić Ostojić, v. pred., u sklopu programa Erasmus+, mobilnost nastavnika, posjetila je Valladolid. Grad bogate povijesti, tradicije, kulture i umjetnosti te grad s jednim od najstarijih sveučilišta u svijetu.

Valladolid, administrativno sjedište španjolske pokrajine Castilla y León, grad je bogate povijesti, tradicije, umjetnosti i kulture. Nekoć sjedište Španjolskog Kraljevstva, Valladolid je igrao značajnu ulogu u kreiranju španjolske povijesti. U njemu se održala krunidba španjolskog kralja Ferdinanda III., to je mjesto rođenja španjolskih kraljeva Filipa II. i Filipa IV., grad u kojem su živjeli i stvarali Miguel de Cervantes, José Zorilla, Alonso Berruguete, Juan de Jun i Gregorio Fernandez te grad u kojem je preminuo Kristofor Kolumbo.

U tomu je gradu smješteno i jedno od najstarijih sveučilišta na svijetu, osnovano između 1208. i 1212. u Palenciji, 1241. premješteno je u Valladolid. Danas broji oko 32 000 studenata i 2000 nastavnika. Osim u Valladolidu, nastava se odvija i u gradovima Palencia, Soria i Segovia.

Početkom ožujka, u sklopu ovogodišnjeg Erasmus+ programa mobilnosti nastavnika, tjedan sam dana provela na Odsjeku za sociologiju i socijalni rad na Facultad Ciencias Económicas y Empresariales. Bio je to vrlo dinamičan, produktivan, ali i zabavan tjedan u kojem sam uspjela spojiti – usavršiti, prenijeti know-how, raspraviti i čuti iskustva drugih  – aktivnosti iz triju područja koja pokrivam na Veleučilištu: poučavanje sociologije, osiguravanje kvalitete i vođenje studijskog programa Menadžment u kulturi. Kolegica Carmen Rodríguez Sumaza, sociologinja, upoznala me s radom njihova Odsjeka, projektima i izvođenjem nastave. S voditeljem poslijediplomskog studija Menadžment u kulturi razgovarala sam o mogućnostima suradnje i važnosti te kreativne profesije, a posjetila sam i sveučilišni odjel za upravljanje kvalitetom, na kojem smo razmijenili naša iskustva te razgovarali o primjeni ESG standarda u radu visokoškolske institucije.

Popodneva sam provodila otkrivajući grad. Iako nije riječ o turistički razvikanoj destinaciji, Valladolid je zasigurno grad koji osvaja španjolskim šarmom. Osim predivne arhitekture, u Valladolidu je nekoliko sjajnih muzeja. Meni je najdraži Museo Nacional de Escultura, u kojem se može uživati u kolekciji polikromnih drvenih skulptura religijskih motiva.  Pokrajina Castilla y León poznata je i po svojoj gastronomiji pa bih dan završavala u tapas-barovima na Plazi Mayor, uživajući u njihovim tradicionalnim predjelima pinchos i tapas.

Nebrojene su prednosti koje donosi sudjelovanje na Erasmus+ programu mobilnosti nastavnika. Osim iskustva poučavanja u multikulturalnoj sredini i usavršavanja nastavničkih kompetencija, širenje mreže kontakata, upoznavanje tuđe kulture i sklapanje novih poznanstava i prijateljstava dodatna su vrijednost cjelokupnom iskustvu. Raduje me novi natječaj dogodine, a kolegama nastavnicima i studentima iskreno preporučujem posjet Sveučilištu u Valladolidu.