16/12/2015

Moje Erasmusovo putovanje u Gdanjsk

Profesorica dr. sc. Evelina Mišćin prošli je mjesec otputovala u Poljsku, točnije gradić Sopot, ljetovalište poznato po prekrasnoj pješčanoj plaži. Tamo je boravila tjedan dana i predavala u sklopu razmjene Erasmus na Sveučilištu u Sopotu, koje pohađa 30 tisuća studenata.

“Ove godine, od 22. veljače do 1. ožujka boravila sam u Gdanjsku, točnije u Sopotu, drugom dijelu tzv. Tromjesta, koje čine gradovi Gdanjsk, Sopot i Gdynia. Sva tri grada prometno su jako dobro povezana željeznicom i tamošnji je prijevoz poprilično jeftin (od 2 do 8 kuna, ovisno o dobu dana). Sam gradić Sopot poznato je ljetovalište i ima dugačku pješčanu plažu na kojoj se nalazi i poznati Grand hotel u kojem su gostovale brojne zvijezde.

Fakultet na kojem sam održala predavanje u sklopu Erasmusove razmjene nalazi se blizu željezničke stanice u Sopotu i sastoji se od dvaju dijelova – staroga i novoga. Većina ureda nalazi se u staroj zgradi, dok se nastava održavala u novoj zgradi. Cijelo sveučilište ima 30 tisuća studenata i postoji posebna katedra za strane jezike. Sveukupno je 45 profesora engleskoga, dok su drugi jezici manje zastupljeni (njemački, španjolski i ruski).

Moja predavanja bila su podijeljena u dva dana te, iako većina studenata nije imala veliko znanje engleskoga, jako su se trudili (naročito kad su nagrade za aktivnosti bile bajadere :)). Bile su organizirane i brojne grupne aktivnosti, a najuspješnija ekipa posebno je nagrađena.

Studentima sam donijela i brošure o Zagrebu koje su odmah razgrabljene jer ih je nekolicina već posjetila Hrvatsku, a drugi su izrazili želju da posjete našu zemlju. Iskustvo na Erasmusu neprocjenjivo je – upoznaju se drugačije metode rada, druge kulture. Vratila sam se s novim idejama, povezala s novim ljudima te se i sljedeće godine namjeravam javiti na natječaj.”